Onderhouden of niet onderhouden, dat is niet echt een vraag!

Leestijd: 3 minuten

Een website die op dit moment goed lijkt te draaien kan je aanzetten tot de gedachte “raak niet aan wat niet kapot is!”. Was het leven maar zo eenvoudig. Net als uw auto die, indien niet onderhouden, blijft rijden tot die ene keer… zo ook je website. Het niet goed onderhouden van een website kan op een gegeven moment tot een aantal problemen leiden. We lezen het allemaal zo nu en dan in het nieuws. De beveiligingsproblemen van grote bedrijven of overheidswebsites. De gevolgen kunnen ernstig zijn. Van gevoelige klantgegevens die worden gestolen tot financiële gegevens of je website die wordt gebruikt om malware naar anderen te verspreiden. En bedankt! Een nachtmerrie waar elke ondernemer graag zonder kan. Trouwens, als u wilt controleren of uw e-mailadres ooit betrokken is geweest bij een dergelijke hack, kijk dan op: https://haveibeenpwned.com/. Er zijn slechts 12,5 miljard accounts in hun database, dus de kans dat jij er bij zit is, laten we zeggen, iets groter dan het winnen van de loterij.

WordPress onderhoud is dus een belangrijk aspect om je website lekker soepel en veilig te laten draaien. Dit geldt met name voor webwinkels, want een slecht onderhouden website kan zeker leiden tot omzetverlies en ontevreden klanten. Laten we eens duiken in wat er in ieder geval moet gebeuren om de zaken op jouw online front soepel te laten verlopen.

Om een WordPress website of webshop te onderhouden, zijn er een paar belangrijke dingen die regelmatig gedaan moeten worden. Deze zijn in ieder geval:

  1. Het bijwerken van WordPress, thema’s en plugins om ervoor te zorgen dat ze de laatste versies met beveiligingspatches en bugfixes draaien.
  2. Maak regelmatig een back-up van de website, zodat je deze in geval van een probleem kunt herstellen. Zet deze het liefst ook extern weg.
  3. De prestaties van de website in de gaten houden en eventuele problemen aanpakken, zoals trage laadtijden of fouten.
  4. Optimaliseren van de website voor zoekmachines en zorgen dat alle pagina’s goed geïndexeerd worden.
  5. Controleren op gebroken links en andere problemen die de gebruikerservaring kunnen beïnvloeden.
  6. Het implementeren van goede beveiligingsmaatregelen zoals een firewall en beveiligingsplugins om te beschermen tegen hacken, malware en andere kwetsbaarheden.

Veiligheid is dus één reden. Maar er zijn andere factoren waarop een slecht onderhouden website invloed heeft. Een website die er lang over doet om te laden of die fouten vertoont, kan klanten wegjagen, wat resulteert in verloren verkoop of verloren bezoekers. Dit kan bijzonder schadelijk zijn voor een e-commerce website die afhankelijk is van online verkoop.

Ten slotte is je website natuurlijk jouw online visitekaartje. Een website die regelmatig uitvalt of fouten vertoont, kan de reputatie van je bedrijf serieus schaden. Als klanten je website niet kunnen bereiken of niet de informatie kunnen vinden die zij nodig hebben of informatie die verouderd is, loop je een risico dat je bezoekers liever een kijkje bij de concurrent neemt.

Samengevat is het onderhoud van een WordPress website of webshop essentieel om ervoor te zorgen dat deze soepel en veilig draait, en uw klanten effectief bedient. Verwaarlozing van het onderhoud van je website kan leiden tot beveiligingslekken, omzetverlies en reputatieschade, die allemaal kostbaar en zelfs moeilijk te herstellen kunnen zijn. Kortom, to maintain or not to maintain, not a question!