Downtime Voorkomen: Belangrijke hulpmiddelen voor succes

Leestijd: 5 minuten

Wat zijn de beste hulpmiddelen om downtime te voorkomen?

Heb je ooit weleens gehad dat je website uit het niets uitvalt, en dat je niet weet waarom? Downtime kan een groot probleem zijn voor bedrijven, vooral als het gaat om online aanwezigheid en klanttevredenheid. Er zijn gelukkig wel hulpmiddelen die je helpen om downtime te voorkomen en de betrouwbaarheid van je website te verbeteren. Hier geven we je info over een paar van de beste hulpmiddelen die je kunt gebruiken om er voor te zorgen dat je website als een zonnetje draait.

Downtime voorkomen begint natuurlijk bij een goed onderhoud van je website . Dit betekent het regelmatig update van WordPress zelf, de plugins en toepassingen, het controleren op fouten op de front-end en het monitoren van de logs op foutmeldingen. Daarnaast is het goed om je site te beschermen tegen ongewenst gedrag en ongewenst bezoek. Hier schreven we al eerder over in andfere blog artikelen. Denk daarbij aan plugins als WordFence of iThemes. Dit is de basis. Maar zelfs dan kunnen er zich problemen voor doen. We gaan in dit artikel kijken naar hoe je downtime van je site bij problemen zo kort mogelijk kunt houden. Dat heeft enerzijds te maken met de monitoring. Anderzijds met wat technieken zoals caching om zelfs bij problemen de site toch zo lang mogelijk up te houden.

UptimeRobot

UptimeRobot is een populaire monitor die je website 24/7 in de gaten houdt. Het houd je website in de gaten op basis van een tussentijd van vijf minuten en waarschuwt je meteen als er een storing is. Het mooie van UptimeRobot hoe eenvoudig het is om het te gebruiken. Je kunt het gratis gebruiken en voor meer uitgebreide functies kun je kiezen voor een betaalde versie. Deze sitemonitor is ideaal voor ondernemers die direct willen weten wanneer hun site niet beschikbaar is. Uptimerobot op zichzelf zal downtime bij problemen niet voorkomen maar als je site down is kan je hiermee wel meteen aan de slag om de downtime duur zo kort mogelijk te houden.

Pingdom

Een andere tool die je website in de gaten kan houden is Pingdom. Naast het monitoren van je website check Pingdom ook de snelheid en de interactie met gebruikers. Het houdt dus niet alleen de beschikbaarheid van je website in de gaten, maar analyseert ook laadtijden, wat belangrijk is voor zowel de gebruikerservaring als je SEO-ranking. Pingdom past perfect bij  bedrijven die diepere inzichten nodig hebben en die actief willen reageren op mogelijke problemen. Het heeft een gratis versie en een betaalde versie, afhankelijk van wat je wilt. Denk dus goed na over wat je wilt en maak de juiste keuze voor je website.

New Relic

Als jouw website van vitaal belang is voor je bedrijfsvoering dan kan je nog een stap verder gaan. Als je echt processen op de site wilt monitoren dan kan New Relic een goede optie zijn voor jou. New Relic vereist wel enige technische kennis. Deze software monitort niet slechts de uptime van de website maar geeft ook de server en de diverse applicaties (zoals WordPress). Dit geeft je uitgebreide inzichten in wat er achter de schermen van je website gebeurd, waardoor je sneller technische problemen kunt oplossen voordat ze leiden tot downtime. New Relic is vooral goed voor grotere websites of e-commerceplatforms die veel bezoekers hebben en altijd online moeten blijven.

Maak gebruik van een CDN

Een CDN (Content Delivery Network) is een netwerk van servers dat wereldwijd op verschillende plekken is gevestigd. Dit netwerk garandeert dat de inhoud van je website, waaronder afbeeldingen, video’s en scripts, snel en effectief voor je gebruikers wordt geladen, ongeacht hun locatie. Er staat dus min of meer een kopie van de voorkant van je website op zo’n CDN locatie. Mocht je site onverhoopt down gaan, dan kan de content vanuit de CDN locaties dus toch deels blijven draaien. Deels, want het kan zijn dat bepaalde functies niet werken. Maar als onderdeel van een oplossing kan een CDN voorkomen dat je veel traffic verliest. Verder verkort een CDN de laadtijd van je website door de inhoud dichter bij de gebruiker te brengen als je traffic van over de hele wereld komt. Bovendien beschermt het je website tegen aanvallen, zoals DDoS-aanvallen, door verkeer effectief om te leiden en overbelasting van je server te voorkomen.

Cloudflare als CDN oplossing

Cloudflare is zo’n CDN oplossing. Het werkt niet alleen als een hulpmiddel om downtime te vermijden , maar het beschermt je zoals gezegd dus ook tegen verschillende bedreigingen, zoals DDoS-aanvallen. Met Cloudflare wordt je website beschermd door een wereldwijd netwerk van datacenters, wat voor een snellere laadsnelheid zorgt en een veiligere ervaring. Het garandeert een effectieve omleiding van verkeer en vermindert de kans op onderbrekingen door onverwachte verkeersproblemen of aanvallen. Cloudflare heeft een gratis en een premium versie, afhankelijk van wat jij wilt.

KeyCDN

KeyCDN is naast Cloudflare ook een goede optie voor veel website-eigenaren die hun website willen verbeteren en beveiligen. KeyCDN levert wereldwijde dekking via een netwerk van servers, wat dus leidt tot kortere laadtijden en een verbeterde gebruikerservaring. Het is perfect voor zowel kleinere als grotere websites en biedt een betaalbare manier om content snel en betrouwbaar te leveren. KeyCDN zorgt voor een goede balans tussen prestaties, kosten en eenvoudige integratie.

Hoe kies je de juiste tool voor jouw website?

Het selecteren van de juiste hulpmiddelen is afhankelijk van de wensen. Als je een simpel website hebt, kunnen programma’s zoals UptimeRobot of Pingdom genoeg zijn om uptime te voorkomen. Voor grotere ondernemingen of e-commerceplatforms die voor hun omzet afhankelijk zijn van de uptime van de site kan eventueel gekeken worden naar een oplossingen als New Relic en een CDN netwerk. Het belangrijkste is om je website goed bij te houden en te monitoren; of je nu een kleine informatieve website hebt of een wat grotere webshop. Heb je hier zelf geen zin in of geen tijd voor dan kan je natuurlijk altijd kiezen voor een onderhoudsservice zoals één van onze onderhoudspakketten. Daarmee haal je meteen de (technische) kennis in huis voor eventuele wijzigingen op je website. Door de info die we je hebben gegeven te lezen zak je downtime voorkomen. Wil je meer blogposts bekijken? Check dan onze Blog&Tips pagina voor meer.