ACF vs SCF: Wat betekent dit voor gebruikers?

Leestijd: 7 minuten

Heb je je eens afgevraagd wat er allemaal kan gebeuren als grote bedrijven de regels veranderen in de WordPress community? Op dit moment is er een probleem gaande tussen WordPress en een van de grootste hostingbedrijven, namelijk  WPEngine. Dit heeft wereldwijd gevolgen gehad voor WordPress gebruikers. Dit probleem heeft niet alleen technische aanpassingen, maar heeft ook effect op een veel gebruikte populaire plugin Advanced Custom Fields (ACF). Heel in het kort is de controle en het beheer over de door WP Engine beheerde plugin ACF over genomen door WordPress.org. Die heeft deze plugin aangepast en deze heet nu SCF. In dit artikel leggen we je de achtergrond van het drama uit , wat het inhoudt voor de gebruikers van ACF en hoe je je hierop kunt voorbereiden. Lees de uitleg en de achtergrond die we over het probleem geven door. Zo begrijp je precies wat er gaande is en ook wat de verschillen zijn tussen ACF vs SCF.

ACF vs SCF – de achtergrond van het probleem

Het probleem binnen de WordPress community is ontstaan toen WP Engine, een hostingbedrijf dat zich richt op WordPress websites, werd overgenomen door investeringsmaatschappij Silverlake. WP Engine is een gesloten hosting omgeving en biedt daarmee WordPress hosting aan waar de gebruiker zelf niet of beperkt bij kan. Dit kan handig zijn voor beginnende gebruikers die geen behoefte hebben aan de vele instellingen binnen WordPress. WP Engine . Silverlake heeft als venture capital investeringsmaatschappij wijzigingen doorgevcerd binnen de hostingpakketten van WP Engine. Hierdoor is dus ACF vs SCF onstaan.

De discussie bereikte een hoogtepunt toen Matt Mullenweg, de oprichter van WordPress, zijn kritiek uitte op de wijze waarop WP Engine hun infrastructuur heeft aangepast. Mullenweg beschuldigde het bedrijf ervan teveel beperkingen door te voeren. Dit is volgens Mullenweg niet conform de gedachte van een open-source CMS pakket als WordPress. Onder meer had de hoster standaard de revisiehistorie van posts uit staan. Een kostenbesparende maatregel maar wel één die volgens Mullenweg inging tegen de promesse dat WordPress gebruikersdata beschermt. Daarnaast was Mullenweg van mening dat WP Engine nauwelijks bijdraagt aan de WordPress community maar daarbij wel commercieel profiteert van het WordPress product an sich. Saillant detail daarbij is echter wel, dat Matt Mullenweg eigenaar is van WordPress.com, een WordPress hosting bedrijf met eveneens een gesloten  hosting omgeving gericht op WordPress (niet te verwarren met WordPress.org, de community site van het open source CMS platform) en daarmee concurrent van WP Engine. Tevens was Mullenweg van mening op zo’n wijze gebruik te maken van de WordPress merk identiteit dat dit een schending van het merkenrecht betrof. Dit conflict resulteerde uiteindelijk in een forse stap van Mullenweg waarbij WP Engine de toegang tot de resources van WordPress.org werd ontzegt. Weliswaar vallen  updates en plugin updates onder de open source licentie maar dit geld niet voor een service die hosters als WP Engine moeten draaien om deze updates binnen te halen. Dit bracht direct het WP Engine hostingproduct in gevaar en veroorzaakte vele site crashes bij WP Engine klanten. WP Engine stelde dat Mullenweg met deze actie zijn positie misbruikte en spande een rechtszaak aan. Deze actie had tevens een gevolg voor enkele plugins die door WP Engine in de markt waren gebracht, waaronder ACF (Advance Custom Fields).

Wat is ACF ?

Een van de meest gebruikte  plugins binnen de WordPress-gemeenschap is Advanced Custom Fields (ACF). ACF heeft een gratis versie en een betaalde Pro versie. ACF maakt het mogelijk voor gebruikers om op maat gemaakte velden aan te brengen op WordPress-pagina’s, berichten en andere soorten content. Dit zorgt ervoor dat ontwikkelaars en website eigenaren websites op een flexibele en effectieve manier kunnen bouwen. ACF is cruciaal voor gebruikers die behoefte hebben aan gepersonaliseerde gegevensinvoer en wat meer ingewikkelde structuren dan wat de gebruikelijke WordPress-editor biedt. Deze plugin is belangrijk omdat het gebruikers helpt om snel en makkelijk aangepaste inhoudsvelden toe te voegen, wat belangrijk is voor een professionele WordPress-website.  

Afgelopen maand, op 12 oktober 2024, heeft WordPress.org de controle over ACF over genomen en daarmee dus feitelijk afgenomen van WP Engine. We gaan even niet in op de juridische achtergrond daarvan maar het spreekt voor zicht dat WP Engine (Silverlake) not ammused was en ook hier stappen in onderneemt. Het gevolg was dat de open-source versie van ACF (niet de betaalde Pro versie) geen updates meer konden ontvangen van Silverlake. En dat heeft gevolgen voor alle WordPress websites. Niet enkel de sites op WP Engine hosting.

Wat nu? Ontvang je geen updates meer van ACF? En moet ik overstappen naar SCF?

Door de overname van de open-source versie van ACF door WordPress.org is de naam van de plugin veranderd naar Standard Custom Fields (SCF). Gebruik je de gratis open-source versie van ACF, dan kan je in principe gewoon over stappen. Als je ACF handmatig update in je admin, dan wijzigt ACF dus naar de nieuwe versie (fork) van SCF. Je hoeft dan verder niets te doen. Volgende versies kunnen weer automatisch updaten. De SCF versie van WordPress.org pakt een aantal veiligheid issues aan die in ACF zaten en in is daarmee iets veiliger (wat niet wil zeggen dat ACF onveilig was).

Wil je liever de bestaande open-source (gratis) versie van ACF zelf blijven gebruiken, dan kan dat ook. Er bestaat namelijk een kans dat sommige themes of gerelateerde plugins beter compatible zijn met de toekomstige updates van ACF dan met SCF. Hier is nog veel onduidelijk over. Wil je dus ACF blijven gebruiken, ga dan naar deze site. Hier lees je meer over de situatie en vind je ook de links voor een update.

Gebruik je ACF Pro. Dan is het verstandig om dit te blijven gebruiken om te voorkomen dat je de Pro functionaliteiten verliest. Je hoeft in principe niets te doen. De Pro versie blijft gewoon correct updaten.

Wat gebruikers moeten doen nu ACF en WPEngine in het conflict verwikkeld zijn

Door de aanpassingen die WP Engine in hun infrastructuur doorvoert, kunnen gebruikers die afhankelijk zijn van ACF en andere plugins problemen ondervinden. Gebruikers van ACF moeten zich bewust zijn van mogelijke problemen tussen de plugin en de aangepaste hostingomgeving van WP Engine. Hier zijn een aantal stappen die je kunt nemen om te garanderen dat je WordPress-website goed werkt, Zelfs als je WP Engine gebruikt of soortgelijke plugins.

Controleer of ACF goed werkt met het hostingplatform van WP Engine

Voordat je WP Engine als provider gaat kiezen, is het belangrijk kijken of ACF goed werkt binnen hun aangepaste omgeving. Dit kan door de laatste handleiding van ACF te bekijken en te controleren of er bepaalde aanpassingen nodig zijn om ACF te laten werken op het platform van WP Engine. Het is belangrijk dat je precies en goed weet wat je kiest , want er kunnen gevolgen komen die je niet leuk zult vinden. Doe dus goed je research voordat je ergens aan begint.

Gebruik andere hostingproviders

Wanneer je problemen hebt met ACF op WP Engine, kan het handig zijn om over te stappen naar een andere hostingprovider die een meer gebruiksvriendelijke WordPress omgeving heeft. Er zijn verschillende betrouwbare hostingmogelijkheden die minder aanpassingen hebben en volledig goed samenwerken met populaire plugins zoals ACF.

Blijf op de hoogte van updates van ACF en WP Engine

Zowel ACF als WP Engine worden verwacht om oplossingen te vinden voor de compatibiliteitsproblemen. Het is essentieel om regelmatig de updates en aankondigingen van zowel ACF als WP Engine te volgen, zodat je snel kunt inspelen op nieuwe versies van de plugin of aanpassingen in de hostinginfrastructuur.

Gebruik een staging omgeving

Wanneer je je website overzet naar WP Engine of een andere hostingprovider, is het verstandig om een stagingomgeving te gebruiken. Dit maakt het mogelijk om samenwerkingsproblemen te herkennen voordat je de aanpassing op je live-website toepast. Door dit te doen is het je veel makkelijker gemaakt en zul je sneller problemen herkennen.

Vraag de community

WordPress heeft beschikking over een actieve gemeenschap van zowel ontwikkelaars als gebruikers. Wanneer je problemen tegenkomt, kan het belangrijk zijn om in forums, op StackOverflow of in de officiële WordPress groepen te zoeken naar oplossingen voor mogelijke problemen met samenwerking tussen ACF en WP Engine.Daarom is het belangrijk om het te vragen aan de community van wordpress

Wat betekent dit voor de toekomst van wordpress?

Het conflict tussen WordPress.org (Matt) en WP Engine geeft een belangrijker probleem aan binnen de gemeenschap: de balans tussen flexibele open source en de vraag naar premium plugins en op maat gemaakte hostingdiensten. Een open-source community als WordPress is afhankelijk van de bijdragen die door de community worden gedaan aan het WordPress ecosysteem. Zonder deze inzet kan WordPress niet de mooie oplossing zijn die het nu is. Maar waar ligt de balans tussen commercie en inzet voor de community? En kunnen daar eisen en consequenties aan verbonden worden zoals nu gebeurd is? Dit is een lastige discussie. Anderzijds kan een professioneel platform dat WordPress inmiddels is en haar community niet enkel bestaan uit vrijwillige kosteloze bijdragen.  Feit is wel dat de ingreep van WordPress.org en daarmee de strijd tussen ACF vs. SCF een direct gevolg heeft voor vele WordPress websites en dat dit de stabiliteit en betrouwbaarheid niet ten goede komt.

Wil je meer Blogs bekijken? Bekijk dan onze Blog&Tips pagina voor meer posts