De foutmelding 403 Forbidden is een veelvoorkomend probleem dat WordPress gebruikers kunnen tegenkomen. Dit probleem betekent dat de toegang tot een bepaalde pagina op je website is geblokkeerd voor de bezoeker die probeert deze te bereiken. Gelukkig kun je dit probleem meestal zelf oplossen. Hieronder volgt een handleiding om de fout 403 Forbidden op je WordPress website op te lossen.
Controleer de bestandsrechten
Een veelvoorkomende oorzaak van een 403 Forbidden fout is een probleem met de bestandsrechten op je server. Bestanden en mappen op je WordPress site moeten correct zijn ingesteld:
- Bestanden zouden over het algemeen de rechten 644 moeten hebben.
- Mappen zouden de rechten 755 moeten hebben.
Je kunt deze rechten aanpassen via een FTP client (zoals FileZilla) of via de bestandsbeheerder in je hosting control panel:
- Log in op je FTP-server of cPanel.
- Navigeer naar de root-directory van je WordPress-site.
- Rechtermuisknop op een bestand of map.
- Kies ‘File Permissions’ of ‘Rechten wijzigen’.
- Stel de juiste waarden in en bevestig.
Controleer je .htaccess-bestand
Een corrupt of onjuist geconfigureerd .htaccess-bestand kan ook leiden tot een 403 fout. Je kunt dit als volgt aanpakken:
- Log in op je server via FTP of cPanel.
- Vind het .htaccess-bestand in de root van je WordPress-installatie.
- Maak een back-up van het bestand door het te downloaden naar je computer.
- Verwijder het .htaccess-bestand van de server.
- Ga naar je WordPress-dashboard, navigeer naar Instellingen > Permalinks en klik op ‘Wijzigingen opslaan’. WordPress genereert nu een nieuw .htaccess-bestand.
- Controleer of de fout is opgelost.
Deactiveer plug-ins en thema’s
Soms wordt de fout veroorzaakt door een specifieke plug-in of een thema:
- Deactiveer alle plug-ins via het WordPress-dashboard. Als je niet kunt inloggen, hernoem dan de plug-in map via FTP of cPanel (bijvoorbeeld van ‘plugins’ naar ‘plugins_off’).
- Controleer of het probleem nog steeds bestaat. Als het is opgelost, activeer dan één voor één je plug-ins om de boosdoener te vinden.
- Doe een vergelijkbare test met je thema door terug te schakelen naar een standaard WordPress-thema zoals Twenty Twenty-One.
Neem contact op met je hostingprovider
Als geen van de bovenstaande stappen werkt, kan het probleem dieper geworteld zijn of te maken hebben met serverconfiguraties waar je geen toegang tot hebt. In dat geval is het verstandig om contact op te nemen met de ondersteuning van je hostingprovider. Zij kunnen dieper ingaan op de serverlogs en wellicht de specifieke oorzaak van de fout identificeren.
Heb je nog vragen of kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op.
Meer tip ontvangen? Abonneer dan op onze nieuwsbrief.