Een website of -shop maak je in eerste instantie natuurlijk niet voor jezelf maar voor een bepaald publiek; je doelgroep. De grote vraag is dan: hoe kom je voor de neuzen van die doelgroep? Of concreter: hoe zorg je ervoor dat je in Google goed vindbaar bent. Een goede ranking in zoekmachines is belangrijk als je meer bezoekers naar je website wilt aantrekken. SEO (Search Engine Optimization) draagt bij aan deze betere zichtbaarheid. Maar waar begin je? In dit artikel behandelen we een aantal nuttige WordPress SEO tips, zodat je jouw zoekresultaten verbetert.
Kies de juiste zoekwoorden en optimaliseer je content
We beginnen bij de vraag: waarop wil je gevonden worden in Google? Dit zijn de zoektermen. Deze termen worden door jouw doelgroep gebruikt om jouw diensten, producten of informatie te ontdekken. De kunst hier is, om zoektermen te vinden die enerzijds wél voldoende worden gezocht, maar anderzijds ook haalbaar zijn om goed op te scoren. Heb je bijvoorbeeld een schoenenwinkel, dan wil je waarschijnlijk gevonden worden op ‘schoenen kopen’. Maar de vraag is of dat haalbaar is omdat er veel webshops zullen zijn die hier op gevonden willen worden. Stel dat jij een speciaal soort wandelschoenen verkoopt en je weet ook dat er een groep is die hier naar zoekt op internet. Dan is het misschien handiger om de gaan optimaliseren op die zoekterm. “Ergodynamische wandelschoenen”. Daar zal een stuk minder concurrentie op zijn. De vraag is of er voldoende traffic op zit om daar op te optimaliseren.
Je kunt deze exercitie doen voor meerdere pagina’s (landingpages) in je webiste of webshop en deze pagina’s vervolgens daar op optimaliseren. Maak daarbij gebruik van hulpmiddelen zoals Google Keyword Planner om de juiste zoektermen te vinden. Wanneer je deze hebt ontdekt, voeg je ze toe aan je content, zoals in de titels, teksten, URL’s en in de metabeschrijvingen.
Het is belangrijk om niet te overdrijven met zoekwoorden. Ga dus niet de site volproppen met alle mogelijke zoektermen maar doe dit met beleid. Dit kan namelijk door zoekmachines worden gezien als spam (ook wel ‘keyword stuffing’ genoemd) en kan dan juist je zoekmachine positie schaden. Zorg ervoor dat je content informatief en waardevol is voor je bezoekers. Dat is wat Google vooral belangrijk vindt. En voor jezelf zou dat natuurlijk ook het belangrijkste moeten zijn. Zoekmachines waarderen websites die relevante en nuttige informatie bieden, wat helpt om je website hoger te laten scoren.
Maak je website snel en mobielvriendelijk
De snelheid en de mobielvriendelijkheid (mobile first) van je website zijn twee belangrijke elementen voor een effectieve SEO. Een langzame website is niet prettig voor je bezoekers en leidt tot een lagere positie in de zoekresultaten op Google. Verhoog dus de laadsnelheid van je WordPress-website door bijvoorbeeld een caching-plugin zoals W3 Total Cache toe te passen en door de kwaliteit van afbeeldingen en andere grote bestanden te verbeteren.
De kans is groot dat het meeste verkeer op jouw website of webshop tegenwoordig vanuit mobiele devices komt. Het is daarom belangrijk dat de site ook op een mobiele telefoon goed leesbaar is en snel laadt. Mobile first dus. Gebruik bijvoorbeeld een goed responsive (mobiel vriendelijk) WordPress-thema of een plugin zoals WPtouch, zodat je website ook op smartphones goed leesbaar is.
Optimaliseer verder de titels, meta beschrijvingen en URL’s van je website. De titel van de pagina wordt vaak als eerste door zowel zoekmachines als bezoekers opgemerkt, dus zorg ervoor dat deze kort, helder en aantrekkelijk zijn. Voer het voornaamste zoekwoord in de titel in, zodat zowel bezoekers als zoekmachines meteen op de hoogte zijn van de inhoud van de pagina.
De metabeschrijving, die onder de titel in de zoekmachine resultaten verschijnt, dient kort en aantrekkelijk te zijn. Hoewel deze geen directe impact heeft op de ranking in Google, kan een sterke metabeschrijving wel bezoekers aantrekken om op de link te klikken.
URL’s dienen ook helder en geschikt voor SEO te zijn. Gebruik beknopte URL’s met belangrijke zoektermen die de informatie op de pagina verduidelijken. Vermijd lange URL’s met cijfers en overbodige tekens, omdat deze zowel voor gebruikers als voor zoekmachines verwarring kunnen veroorzaken. Een effectieve URL kan bijvoorbeeld het volgende zijn: www.website.nl/wordpress-seo-tips.
Gebruik een goede SEO WordPress plugin
Er zijn talloze plugins voor WordPress SEO en Woocommerce shops. Twee grote spelers op dit gebied zijn Rankmath SEO en Yoast. Beide plugins maken het eenvoudig(er) om bovenstaande tips op jouw WordPress website te implementeren. Na installatie wordt je door enkele stappen geleid om de basisinstellingen voor het SEO vriendelijke maken van je website goed te zetten. Daarna kan je per pagina de belangrijkste zoektermen ingeven. Op basis daarvan geven beide plugins je tips om de vindbaarheid te verbeteren. Bijvoorbeeld de titels en metabeschrijvingen aan te vullen of te verbeteren.
Met deze plugins stuur je ook vrij eenvoudig de Sitemap naar Google. Maak daarvoor een account aan bij Google Search Consol. Maak vervolgens via de plugin een sitemap aan. Zowel Ranktmath SEO als Yoast hebben hier een mogelijkheid voor en dit kom je ook tegen als je het opstartproces van de betreffende plugin doorloopt. Vul het webadres wat je van de plugin door krijgt (waar de sitemap staat) vervolgens in bij Google Search Consol. Dit geeft Google een duidelijk beeld van jouw websitestructuur.
In de vergelijking tussen deze twee plugins gaat onze voorkeur uit naar Rankmath SEO Pro omdat deze plugin meer inzicht geeft in hoe jouw website het doet binnen de zoekmachines. En dat is tenslotte waar het allemaal om gaat.
Conclusie
Er vallen hele boeken vol te schrijven over SEO. Maar door in ieder geval een begin te maken en deze basisbeginselen van SEO toe te passen, kun je de zichtbaarheid van je WordPress-website al een heel stuk verbeteren. Deze WordPress SEO tips ondersteunen je bij het selecteren van geschikte zoekwoorden, het vereenvoudigen van je website op mobiele apparaten en het verbeteren van titels, metabeschrijvingen en URL’s. Met deze stappen kun je profiteren van een hogere Google-score en daarmee hopelijk meer bezoekers naar je website trekken.